revontulet

Revontulet tanssivat taivaalla   

Revontulet ovat värikkäitä valoja, jotka tanssivat taivaalla hehkuen upeissa vihreän, keltaisen, sinisen, punaisen ja violetin sävyissä. Revontulet tunnetaan useilla eri nimillä, joita ovat muun muassa välyt, rutjat, ruijan tulet, pohjantulet, pohjanpalo tai taivaantulet. Revontulien tieteellinen nimi Aurora Borealis tarkoittaa pohjoista aamuruskoa.

Monelle Lapin matkailijalle revontulien näkeminen on loman huippuhetki. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan revontulia esiintyy Lapin pohjoisosissa kolmena yönä neljästä.

tuliketun hännänhuiske iskee kipinät taivaalle  

Sana revontulet tulee vanhasta uskomuksesta, jonka mukaan tuntureilla juokseva tulikettu huiskii hännällään lumihankeen, maahan tai puihin aiheuttaen värikkäitä kipinöitä taivaalle. Kansanperinteessä tulikettu tai tulirepo on myyttinen eläin, jonka kaatamisesta jokainen metsästäjä haaveilee salaa. On uskottu, että tuliketun kaataja tulee rikkaaksi ja kuuluisaksi.  

Revontuliin liittyy useita uskomuksia 

Saamelaisten uskomusten mukaan revontulet voivat olla jopa vaarallisia. Niitä ei saa häiritä esimerkiksi viheltämällä, sillä siitä seuraa epäonnea. Suuttuessaan ne saattavat siepata ihmisiä tai hyökätä heidän kimppuunsa.  Naisen ei kannata liikkua ulkona ilman päähinettä revontulien aikana, koska ne voivat repiä hänet hiuksista mukaansa.  

Keski- ja Etelä-Euroopassa revontulia esiintyy harvoin, joten niitä on pidetty taivaallisina ennusmerkkeinä tulevista kauheuksista, kuten sodista ja muista mullistuksista. Koska etelässä revontulien väri on useimmiten punainen, on ymmärrettävää, että punahehkuisten valojen on ajateltu kuvastavan verenvuodatusta ja onnettomuksia.

Toisaalta uskotaan, että revontulista seuraa poikkeuksellista onnea. Japanilaisen uskomuksen mukaan revontulet lisäävät hedelmällisyyttä ja niiden alla on mahdollista saada erityisesti poikalapsia. Revontulien alla alkunsa saaneesta lapsesta tulee onnekas.

Miten revontulet syntyvät?

Revontulet syntyvät aurinkotuulesta, joka puhaltaa sähköisesti varautuneita hiukkasia avaruuteen. Hiukkasia päätyy myös maan ilmakehään. Aurinkotuuli muodostuu protoneista ja elektroneista. 

Kun elektronit syöksyvät ylhäältä alaspäin maan magneettikentän suuntaisesti, ne törmäävät ionosfäärin happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Molekyylit virittyvät hetkeksi korkeampaan energiatilaan, jonka purkautuessa viritysenergia vapautuu valona. Vapautunut energia näyttäytyy siis loimuavina, värikkäinä valoina.  

revontulet vaativat tumman ja pilvettömän taivaan

Revontulet vaativat näkyäkseen pimeän ja pilvettömän taivaan. Virheellinen käsitys on, että revontulia esiintyisi vain talvella ja kovilla pakkasilla. Usein kylmällä ilmalla sää on selkeä ja siksi revontulet näkyvät paremmin. Niitä esiintyy kuitenkin ympäri vuoden, mutta Suomessa kesäyöt ovat niin valoisia, ettei revontulia voi silloin nähdä. 

Parhaat vuodenajat revontulten katseluun ovat syksy ja lopputalvi.  Revontulia näkee eniten syyskuusta huhtikuuhun, jolloin yötaivas on riittävän tumma.  Erityisen komeilta revontulet näyttävät syksyllä, kun maassa ei ole vielä lunta, ja kontrasti mustan maan ja värikkäinä leiskuvien valojen välillä on suuri. 

Lapissa Kilpisjärvi on paras paikka bongata revontulet

Revontulet ovat runsaimmillaan Lapissa siksi, että se on lähellä napa-aluetta. Lapissa revontulia on keskimäärin joka toinen yö. Suomessa suotuisin paikka nähdä revontulet on Kilpisjärvi, jossa revontulien esiintymisen todennäköisyys on noin 70%. 

Revontulia voi nähdä koko Suomen alueella, mutta ilmiön todennäköisyys laskee etelämmäs mentäessä. Oulun korkeudella revontulia esiintyy keskimäärin joka neljäs yö, pääkaupunkiseudulla noin kerran kuukaudessa.  

Revontulia näkyy pohjoisen napa-alueen lisäksi myös eteläisellä napapiirillä, jossa ilmiöstä käytetään nimeä aurora australis. Eteläisiä revontulia esiintyy esimerkiksi Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Kuva: Jani Ylinampa

Auringon aktiivisuus vaikuttaa revontulien esiintymiseen 

Auringonpilkkujaksoissa pilkkujen määrä kasvaa, saavuttaa huippunsa, vähenee ja saavuttaa miniminsä. Revontulet ovat todennäköisimpiä silloin, kun auringon magneettinen aktiivisuus on kasvussa tai huipussaan ja hiipuvan aktiivisuuden alkuvaiheessa. 

Suotuisat revontulivuodet seuraavat auringonpilkkujaksoa. Auringon magneettinen aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Edellinen auringonpilkkumaksimi oli vuonna 2014, joten seuraava runsaiden revontulien jakso ajoittunee noin vuoden 2025 tietämille. 

  

Yleisin revontulTen väri on vihreä, mutta jopa punaisia esiintyy

Yleisin revontulien väri on vihreä. Vihreät muodot ovat usein selkeästi erottuvia ja teräviä. Joskus vihreä voi näyttää keltaisen sävyiseltä tai jopa valkoiselta, kun taivas ei ole täysin tumma. 

Punaiset revontulet ovat harvinaisempia kuin vihreät. Sekä vihertävä että punainen valo syntyvät sähköhiukkasten törmätessä happeen. Punaiset muodot ovat pehmeitä ja niitä havaitaan revontulimuotojen yläreunassa. 

Sinisen ja violetin sävyt aiheuttaa törmäys typpeen. Sinistä voi nähdä kuvion yläreunassa. Sinistä esiintyy kaikkien muiden värien yhteydessä, mutta se jää herkästi voimakkaampien värien peittoon.

Sinisen sävyt näkyvät parhaiten aikaisin illalla tai myöhään aamulla, kun aurinko valaisee ilmakehää.  Sinisten muotojen bongaukseen paras vuodenaika on aikaisin syksyllä tai myöhään keväällä, jolloin aurinko ei laske paljoa horisontin alapuolelle. 

Violetti väri esiintyy useimmiten revontulimuodon alareunassa, vihreän alapuolella ja niitä havaitaan voimakkaissa, nopeasti liikkuvissa revontulissa.  

Kuvioita ja muotoja on useita erilaisia

Revontulien muotoja ja kuvioita on useita. Yleisin muoto on revontulikaari, jossa on tasainen alareuna. Kaaren väri on useimmiten vihreä, mutta sen yläreunassa voi olla punaista väriä. Kaari on kirkkaudeltaan samanlainen koko pituudeltaan, mutta valo himmenee ylöspäin. 

Revontulikaari voi liikkua ja kohota ylös ja kaaria voi olla useita vierekkäin. Vilkkuvat revontulikaaret ovat mahdollisia korkeilla leveysasteilla, ja Suomessa niitä voi nähdä Oulun pohjoispuolella. 

Revontulikaaressa voi olla monitasoisia aaltoilevia poimuja ja pyörteitä, jolloin sitä kutsutaan revontulivyöksi. Revontulet voivat olla muodoltaan myös spiraaleja, säteittäisiä tai verhomaisia. 

Kuva: Jani Ylinampa

Revontulihälytyksen avulla bongaat revontulet varmimmin 

 Aurora Alert Realtime on palvelu, joka ilmoittaa, kun revontulia on nähtävissä Rovaniemellä, Luostolla, Pyhällä ja Ranualla. Tutustu sivustoon:  Aurora Alert Realtime

Lähteenä käytetty:

Revontulet kansanperinteessä https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tulikettutarinoita 

Revontulet https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulista

Minna Palmroth, Jouni Jussila, Markus Hotakainen: Revontulibongarin opas

Pertti Turunen: Lapin valot

katso Uusimmat revontulituotteet:

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00